neděle 27. května 2012

Curyšské Axiomy - Max Gunther

Pokud hledáte tip na zajímavou knížku a zajímáte se o oblast peněz, investic a spekulací tak vám můžu tenhle kousek jenom doporučit.

Knížka je sice skoro nesehnatelná v e-shopech, ale věřím, že v knihovnách bude minimálně na půjčení, popř. můžete zkusit kontaktovat mého oblíbeného knihkupce, který mi ji sehnal - TADY.

Předně bych rád upozornil, že knížka není pro "slabé povahy", jelikož v každé kapitole vyvrací spousty zažitých dogmat, spousty věcí, na které jste možná spoléhali atd.

Knížka je rozdělená do 12 hlavních axiomů, které jsou hodně dobře napsány a skvěle popisují několik mýtů, dogmat a "pravd" které slyšíte od všech a pořád. Navíc skoro každý hlavní axiom má ještě své odnože v podobě minoritních axiomů, které jdou více do hloubky a jsou více specifické.

Hned v prvním axiomu se například dozvíte, že riziko je dobré, je nutné a rozhodně je dobře pokud riskujete. Dále se dozvíte proč je špatná diversifikace - chrání vás úplně před čímkoliv, včetně možnosti zbohatnout :) a dozvíme se také, že bysme pokud už riskujeme měli hrát o smysluplné částky.

Druhý axiom se zabývá naší chamtivostí, až nenažraností a v podstatě znamená ber profit, dokud je na stole. Resp stanov si určitý zisk, který chceš z toho obchodu mít a jakmile bude na stole, sbal se a jdi pryč.

Třetí axiom nabourává naši naději. Resp. se snaží omezit naše ztráty a říká, že je lepší vzít malé ztráty než čekat, že se potápějící loď zase dostane na vodu a bude dál plavat.

Čtvrtý axiom - O předpovědi - nám opět říká, že lidské chování a i chování trhů nelze předvídat. Trh není fyzikální veličina, která by se dala spočítat, ale směs lidských emocí. Takže pokud vám bude někdo tvrdit, že ví co se stane, tak mu nevěřte.

Pátý axiom se zabývá patterny a je jeden z nejrozsáhlejších. Nabourává se do našeho přesvědčení že historie se musí opakovat, a svým způsobem by se dal propojit i s minulým axiomem - díky patternům se snažíme tvořit nějaké vzorce k něčemu, co je mít nemůže.

Šestý axiom - O pohyblivosti - Zde se dozvíme proč není dobré zapouštět kořeny, držet se na jednom místě příliš dlouho a vytvářet si citový vztah ke svým investicím... spekulacím. Neměli byste váhat opustit špatnou spekulaci kvůli jiné, výnosnější a už vůbec ne držet investice jenom kvůli loajálnosti.

Sedmý axiom je zaměřený na intuici. A opět vás knížka šokuje tím názorem, který prezentuje,... i když je docela pochopitelný. Intuici můžete věřit, ALE pouze pokud ji můžete něčím podložit.

Osmý axiom o víře a okultnu nám řekne, že není součástí božího plánu, abysme se topili v penězích a že ani žádné okultní vědy nám nepomůžou být lepšími investory/spekulanty. Jelikož kdyby ano, tak je např. většina astrologů nechutně bohatá... Ale ona není.

Devátý axiom je o optimismu a pesimismu - V podstatě jde o tom, že byste měli být připravení na nejhorší, a neočekávat pouze to, že se vašim spekulacím bude dařit a všechno půjde tak jak má.

Desátý axiom - O shodě - Tady se dozvíme, že většinové názory jsou většinou špatné a poslouhat většinu je cesta do pekel. Ovšem opět je zde vyzdvihnuto kritické myšlení a vlastní analýza - jelikož většina může mít v určitých situacích i pravdu... ale statisticky ji prostě nemá.

Jedenáctý axiom - O tvrdohlavosti - je hodně podobný tomu o pohybu. Pokud se vám nějaká spekulace nepodaří, tak se musíte vyvarovat pocitů toho, že by vám něco dlužila nebo že váš názor prostě musí být správný atd... jelikož by vás to mohlo hodně rychle zruinovat.

Dvanáctý a poslední axiom je o dlouhodobém plánování, které se může stát vaší úplnou zhoubou. Proč? Jelikož do budoucnosti nevidí nikdo (jak už jsme si řekli v jednom z předchozích axiomů) a díky informacím, které máte k dispozici můžete zhruba naplánovat příští týden, u měsíce už se může stát daleko víc nepředvídatelných událostí a kdo ví kde budete za rok? Proto vám dlouhodobé finanční plány jsou úplně na nic, jelikož vždycky vám přijde do cesty spousty událostí, se kterými plán nepočítá a ani počítat nemohl.

To by bylo asi tak všechno, z krátkého obsahu téhle skvělé knížky. Rozhodně doporučuju přečíst si ji celou, zamyslet se nad tím co vám autor nabízí a udělat si vlastní názor. Rozhodně bych řekl, že nějaké axiomy se dají použít i na hodně jiných věcí, nejenom na oblast financí, ale to už nechám na vás.. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat